Maurice van Os behaald 3e dan zwarte band

Judoka Maurice van Os behaald 3e dan zwarte band!

Op zondag 12 juni jl. werden opnieuw de zwarte bandexamens 1e t/m 3e dan judo afgenomen in Made bij Judo Bond Nederland. Er waren 31 kandidaten opgegeven voor deze examens en één daarvan kwam van Bliemer Arashi Sport. Maurice van Os wist zijn 3e dan zwarte band te behalen. Bijzonder, want niet iedereen slaagde! Ook was er een ere-promotie tot 3e dan voor judoleraar/promotor Michel van Meurs.

T/m de bruine band en school zwarte band kan men bij de eigen judoleraar examen doen, maar vanaf het 1e dan zwarte bandexamen moet men naar de examens van de Judo Bond Nederland om een erkende graad te kunnen behalen, welke belangrijk is als men o.a. rijks erkend judoleraar wil worden of scheidsrechter op niveau. Judoleraren met het hoogste diploma judoleraar B met minimaal een 3e dan en een examinatorenlicentie kunnen uitgenodigd worden om deze examens af te nemen. Iedereen doet dus examen voor een (hogere) zwarte band bij andere leraren. Afgelopen jaar werd door hem 2x per week getraind en dit werd de afgelopen periode 3x per week. Bij de examencommissie die o.a. bestond uit Thijs van Dongen 5e dan, wist hij met bloed, zweet en tranen een prima examen te demonstreren. Maurice van Os (52 jaar) begon op 40-jarige leeftijd met judo.
Door zijn 2 kinderen die op judo zitten/zaten werd hij gegrepen door de judosport. Zijn vrouw Lian deed jaren lang het wedstrijdsecretariaat voor de Arashi judoschool. Naast het helpen bij wedstrijden als begeleider en organiseren van wedstrijden en activiteiten bij Bliemer Arashi Sport begon hij ook al snel 2x in de week te trainen en later kwam daar zelfs de wedstrijdtraining bij op vrijdagavond om fit te worden en te blijven! Na 4 jaar behaalde hij zijn bruine band judo en toen kwam de stap die velen nèt niet zetten, examen voorbereiden voor de 1e dan zwarte band! Zes jaar geleden behaalde hij zijn 1e zwarte band en 3 jaar geleden zijn 2e dan zwarte band en dat smaakte naar meer! Maurice van Os, in het dagelijks leven projectmanager op het gebied van bedrijfsvoeringen en ICT, vond een zeer goede partner in zijn zoon Quinten van Os en zijn meester bij Arashi Rinus Bliemer. Hij begon met het Katame no kata (grond/controletechnieken), daarna het Go no sen no kata (countertechnieken) en sloot het Kata-deel af met het Nage no kata (vastgelegde werptechnieken). Hierna volgde zijn staande technieken rechts en links in beweging. Zelfs de lastige worpen kwamen gelukkig goed uit de verf, maar voor 3e dan moet men zeer veel laten zien en dat was dan ook goed te zien na afloop. Als afsluiting liet hij zijn grondwerk in beweging zien, welke bestond uit houdgrepen, armklemmen, wurgingen, keren en kantelen en ontsnappingen.

Na kort beraad van de commissie kreeg Maurice van Os te horen dat hij geslaagd was!

Voor de uitreiking van de zwarte banden werd dhr. Michel van Meurs (68) naar voren geroepen, omdat de Judo Bond Nederland de aanvraag van judoleraren Ferry van Dijk 7e dan en Rinus Bliemer 6e dan voor een ere-promotie voor hem gehonoreerd werd. Gepensioneerd Kolonel in de sport bij defensie van Meurs deed in 2000 het examen voor tweede dan judo (22 jaar geleden) en is judoleraar. Hij schreef oa. een het judoboek voor wedstrijdsporters “De weg is je doel”. Een gids voor trainer en judoka. Als hoofd verantwoordelijke Sport organiseerde hij jarenlang de nationale judokampioenschappen voor defensie. Hij was ook 7 jaar secretaris “CISM” (Conseil International du Sport Militaire) en daarmee verantwoordelijk voor oa. internationale kampioenschappen. Hij had de leiding over de topjudoka’s bij defensie, waaronder oa. de judotoppers Deborah Gravenstijn en Olympisch kampioen Mark Huizinga. Hij bracht als judoleraar judoka’s naar nationale medailles en behaalde zelf bij de internationale Judomasters medailles in oa. Frankrijk. Was voorzitter en bestuurslid van judoverenigingen en zit nog steeds in de Bondsraad van de Judo Bond Nederland. Hij kreeg zijn diploma en bos bloemen uit handen van de gradencommissie Zuid-Nederland. Bij de eindceremonie werd het diploma voor Maurice van Os uitgereikt door de voorzitter van de gradencommissie Zuid-Nederland dhr. Peter Goosens 6e dan en de nieuwe band met 3 streepjes werd om het middel geknoopt door zijn judoleraar Rinus Bliemer. Van Os is zeker van plan door te studeren voor de 4e dan judo. Bij Bliemer Arashi Sport wordt voor senioren meerdere keren in de week judotraining aangeboden. Een 52-jarige die een 3e dan judo behaald met een examen en pas op zijn 40e is begonnen is toch zeer bijzonder. Opnieuw is bewezen dat judo tot op hogere leeftijd beoefend kan worden! Judo va. 4 jaar tot zolang men het vol wil houden www.budokwaiarashi.nl

 

 

sitemap

  |  

sponsoren

  |  

sitemap

  |  

sponsoren

  |  

U bent hier:  >> Organisatie  >> Nieuws/Aktueel  >> Maurice van Os behaald 3e dan zwarte band