Korte geschiedenis van Bliemer Arashi Sport


In 1975 startte Rinus Bliemer met judo bij Meester Albert Libera in Oosterhout. Hij won prijzen met wedstrijden en haalde zijn groene band judo. Er was zelfs een periode dat hij op maandag (Ridderstraat), dinsdag (Donkerstraat), donderdag (Ridderstraat) en zaterdag (Werkendam) trainde!

Later bleek dat deze basis ontzettend belangrijk zou zijn voor zijn toekomstige loopbaan in het judo. In 1979 werd hij op advies van zijn ouders naar de Judoschool "Chikara", ook in Oosterhout, gestuurd, omdat zij vonden dat hun zoon geen vooruitgang boekte. Judoschool "Chikara" is geen lid van de Judo Bond Nederland, maar bood veel activiteiten en mogelijkheden om met plezier de judosport te beoefenen. Bij deze school maakte hij ook weer veel vrienden en haalde zijn zwarte band en diploma assistent Judoleraar. Na een lange weg, via opnieuw een kleine federatie startte Judoschool Budokwai Arashi o.l.v. Bliemer als hobby in Oosterhout en werd later lid van de Judo Bond Nederland, omdat zij de erkende opleiding verzorgen voor zwarte banden, leraren -en scheidsrechters en de afvaardiging naar officiële kampioenschappen. De basis van de Arashi dojo ligt bij de meesters van Libera en Chikara. Later is deze kennis en kunde aangevuld met contacten uit de regio, de rest van Nederland, Europa en zelfs Japan.

 

De judoschool Arashi, die op het moment judolessen verzorgt aan ruim 350 jeugd -en senioren judoka’s startte in oktober 1993 toen het de kleine groep judoka’s bij Heijl Sport -en Vrijetijdscentrum les ging geven op vrijdagavond. Deze groep werd op dat moment sinds kort op vrijdagavond geleid door judomeester Anton Linskens (meervoudig medaillewinnaar op de Europese kampioenschappen in de jaren 60). Heijl Sport -en Vrijetijdscentrum wilde met meester Linskens het judo en jujutsu nieuw leven in blazen na het vertrek van sportleraar Toon de Keizer die voorheen de judo -en jujutsulessen verzorgde.

De drijvende kracht achter “Arashi”, Rinus Bliemer, kwam, als startende judoleraar op zoek naar een standplaats voor een judoschool in Breda, om zo de andere 4 judoscholen in Oosterhout niet in hun vaarwater te zitten, in contact met Meester Anton Linskens (okt.1993). Meester Anton Linskens, daar in tegen, moest iedere week voor één lesuur met 10 kinderen naar Oosterhout komen en zat niet te wachten op nog een judoschool in Breda. Afspraken werden snel gemaakt en Budokwai “Arashi” was een feit. In januari 1994 werden de lessen voortaan gegeven op zaterdagmorgen en er werd meteen gestart met een lesuur jeugdjudo, seniorenjudo en Jujutsu. Deze uren liepen meteen vol door de juiste promotie van Heijl en Arashi. De seniorengroep werd opgestart met oud-judoka’s, waaronder René Muller, Willem Jansen, Ben Kok, Adriaan Ermens, André Heshof en Sjang Zopfi, die opnieuw weer hun favoriete sport konden beoefenen. Vele van hen zijn in de beginperiode van onschatbare waarde geweest door meteen als o.a. organisator, lesgever en arbiter te fungeren. Er werd meteen al in januari een groot Internationaal jeugdjudotoernooi georganiseerd, de 1e Oosterhoutse Judo Cup. Later werd er jaarlijks een Witte banden toernooi, een Sumowedstrijd en Arashi Cup georganiseerd. Contacten in België en Engeland werden al snel gelegd voor uitwisselingen. De eerste Arashi-cup mag gezien worden als één van de grootst opgezette toernooien die georganiseerd werd door Arashi, met jeugd, junioren, senioren -en teamwedstrijden, afgewisseld door verschillende budodemonstraties en de aanwezigheid van het Nationale Amateur Judoteam van Engeland en geldprijzen. Dit toernooi werd in 1996 en 1997 gewonnen door Ed Walters uit Made. De lessen en de eerste wedstrijden werden in de oude dojo van Heijl Sport -en Vrijetijdscentrum gehouden, welke jaren geleden is verbouwd tot 2e zwembad. De toenmalige nieuwe dojo boven in Heijl Sport -en Vrijetijdscentrum werd in 1996 in gebruik genomen.

Na enkele jaren, als club lid te zijn geweest van de Culturele Judo en Jujutsu Federatie, werd er overgestapt naar de grote Judo Bond Nederland om de leden een betere doorstroming te bieden. Dankzij de bekende judoleraar Wim Cobben liep dit proces op rolletjes. Verschillende judoka’s werden kampioen op regionale toernooien en sommige zelfs op nationale wedstrijden. Verschillende haalden de zwarte band en werden o.a. leraar of scheidsrechter. Enkele seizoenen werden er judo -en jujutsulessen gegeven in Oosteind (2001-2004), sinds 2002 wordt er ook lesgegeven in de nieuwe gymzaal van Vrachelen aan de Markkant, vanaf maart 2007 in het Bredaase Heusdenhout, Boeimeer en Hoge Vught en in 2010 werd als laatste de Wim Cobben Dojo geopend in Teteringen. In 2011 heeft de dojo van Herman van de Berg uit Breda-Centrum zich ook aangesloten bij de Bliemer Arashi Sport organisatie. Herman van den Berg en Wim Cobben bieden “judo in de zorg” aan binnen Arashi. Vanaf 1996 was er de samenwerking met Majaheicha Made, waar het wedstrijdniveau van het hoogste niveau van deze regio was en waar dus ook de specifieke wedstrijdjudoka’s aan de bak konden. Per 1 januari 2009 ging Arashi echter met een eigen wedstrijdtraining (vrijdagavond in Oosterhout) en -groep deelnemen aan de JBN-toernooien. Tegenwoordig worden er meerdere budodisciplines aangeboden, zoals KidzzBudo, jeugd-Kickboks en PSD weerbaarheidstrainingen en volgt 95% van de leden recreatief en pedagogische judo -en budolessen. Er zijn inmiddels kontakten met Belgische, Franse, Scandinavische, Luxemburgse en Engelse judoclubs welke een internationaal tintje geven aan Arashi. Ook wordt op het niveau, die de judoka's verdienen, mastertraining gegeven voor (aankomende) zwartebandhouders en leraren. Vanaf 2011 is “Arashi Baci Ga” (wedstrijdselectie) van de grond gekomen met een gedreven wedstrijdtrainer/coach in de vorm van oud-Joegoslavisch international Srecko Culo die de Arashi-talenten drie keer in de week onder zijn hoede heeft.

 

sitemap

  |  

sponsoren

  |  

sitemap

  |  

sponsoren

  |  

U bent hier:  >> Achtergronden van Arashi  >> Geschiedenis