Roel van Gool 3e op Open Nederlandse Kampioenschap

Grootste prijs ooit voor Bliemer Arashi Sport

Zaterdag en zondag 12-13 januari Eindhoven. Voor de 37e keer het Espoirtoernooi met bijna 900 judoka's uit 18 landen, strijden op 12 matten om de Open Nederlandse titel, daarnaast is er, voor velen, ook nog een strijd om de kwalificatie voor de grote kampioenschappen, want veel landen gebruiken deze wedstrijd als meetmoment. Bliemer Arashi Sport deed mee met verschillende deelnemers. Oosterhouter Roel van Gool behaalde de grootste prijs ooit behaald door een Arashi-leerling in de afgelopen 20 jaar! Met winst op de Luxemburger Andrea Fritsch pakte van Gool een 3e plaats op het Open Nederlandse kampioenschap in tot 15 jaar en -60 kg klasse!

De sfeer is de beide dagen in Eindhoven geweldig. Veel spannende partijen, veel topjudo. Opvallend is dat het nivo ieder jaar een beetje hoger wordt. De medailles worden keurig verdeeld. De helft blijft in Nederland en de andere helft gaat mee naar het buitenland. Voor Bliemer Arashi Sport wist Oosterhouter Roel van Gool in 2012 al een 7e plaats te behalen in een poule van 60 deelnemers. Dit jaar was Van Gool zeer scherp tot de halve finale. In de eerste ronde een fantastische ippon tegen de Amsterdamse kampioen, in de 2e partij een winst met beslissing tegen de kampioen van Yushi Noord-Holland. In de kwartfinale ging de Roosendaalse Peys met ippon tegen de mat. In de halve finale geeft hij de winst aan een judoka uit Dordrecht en voor de glanzende 3e plaats moet er afgerekend worden met de Luxemburger Fritsch. In die wedstrijd trok hij Fritsch over de mat met haken, vegen en andere combinaties. Eerst een wazari, waarna de beslissende Ippon volgde. De champagne kon open!
Eerder werd al gezien dat er een nationale medaille in het verschiet lag voor van Gool, maar verder dan brons in Venray en meerdere Zuid-Nederlandse medailles wilde het maar niet komen. Afgelopen 2 jaren de Nederlandse kampioenschappen afgewerkt, waarvan die van 2012 een beetje teleurstellend. 2013 brengt nieuwe kansen in zijn laatste jaar -15. In de -60 kg bewijst hij opnieuw een judoka te zijn waar voor opgepast dient te worden! Kijken of er maximaal rendement uitkomt in de komende maanden.

Freek Grens won op zondag 2 wedstrijden, maar werd door Oekraïner Kruk naar de repencharge gestuurd. Hier won Grens opnieuw, maar was niet slim genoeg tegen een sterke jongen uit Zuid-Holland. Een 10e plaats in een veld van 61 deelnemers, klasse! Bredanaren Ennio Mertens, Remie van Gaans, Sem van Dun, Yentel Boot, Dominique Hopmans en de Zweedse vrienden uit Stockholm kwamen niet verder door de voorronden.
Ook in Turnhout op de Antwerpse Cup konden Jim Swanen en Robbin van Eeden geen grote wonderen verrichten. Met de Zweden werd in Breda een gezellig hapje gegeten aan de Haagdijk. en verschillende activiteiten ondernomen. Volgende week de zware wedstrijden in Gemert en het 500 puntentoernooi in Terheijden. Ook start na de carnavalsvakantie de weerbaarheidscursus PSD (Practical Self Defense).