24 november Rinus Bliemer 6e Dan

Hoge judograad voor judoleraar Arashi!

Zondag 24 november werden in Wijk bij Duurstede door de Nationale gradencommissie van de Judo Bond Nederland de hogere danexamens judo en uitreiking voor bijzondere promoties gehouden. De Oosterhoutse judoleraar Rinus Bliemer (45) kreeg zijn 6e dan judo uitgereikt. Hiermee is hij de eerste judoka met deze hoge graad/grootmeestertitel van de Judo Bond Nederland in Oosterhout en de jongste in Breda. Er zijn in Nederland ongeveer 50 judoka’s met deze hoge graad.

Sinds 20 jaar kan men examen doen voor een grootmeestertitel bij de Judo Bond Nederland. Voorheen was men afhankelijk van een ere-promotie. Voordat men wordt toegelaten tot dit examen dient men voldoende punten te hebben behaald voor de items technische functies -en kwaliteiten. Met andere woorden: wat heeft men gedaan en betekend voor het judo. Onderdeel van het examen is het schrijven van een werkstuk/scriptie, welke bij goedkeuring verdedigt dient te worden, waarna bij waardering met een voldoende toegang tot het praktische examen volgt. Bliemer kwam met zijn cv zonder problemen door de puntentelling en zijn werkstuk/scriptie “Het belang en beoefenen van Kata” werd afgelopen juni met succes verdedigd. Na 1,5 jaar trainen mocht zondag 6 oktober j.l. het examen afgelegd worden. Als enigste overgebleven kandidaat werd in Wijk bij Duurstede, onder toezicht van de Nationale Gradencommissie en een onafhankelijke examencommissie bestaande uit 5 grootmeesters met een 7e dan of hoger, het zware examen afgelegd. Onder toeziend oog van mentor Ferry van Dijk (7e dan) en adviseur Piet de Jong (7e dan) werden met partners David van Peer, Ruud Oostlander en Gé van den Elshout de verschillende judokata(vormen) en eigen praktische werkstuk op de tatami getoond. Uitslag van de commissie: geslaagd! De officiële uitreiking volgde zondag 24 november j.l. door de voorzitter van de Nationale gradencommissie dhr. Wil Lüschen (7e dan). De nieuwe rood-witte band werd bij afwezigheid van grootmeester Chris de Korte na enkele positieve woorden omgeknoopt door meester Gé van den Elshout (7e dan). Rinus Bliemer doet al vanaf zijn 6e jaar aan judo en is inmiddels al 20 jaar drijvende kracht achter judoschool Arashi. Hij startte zijn judoloopbaan bij de Oosterhoutse judoschool van meester Libera (inmiddels 92 jaar en nog wekelijks op de tatami te vinden), waarvan hij zegt dat deze judopionier allang tot 6e dan judo gepromoveerd had moeten worden. Jarenlang werd ook getraind bij judoschool Chikara en judogrootheid Wim Cobben. Een opmerkelijk detail is dat Bliemer zijn leraardiploma’s en 4e dan judo behaalde bij een niet erkende judobond en daarom al deze examens de afgelopen 15 jaar opnieuw heeft gedaan bij de Judo Bond Nederland! Bliemer Arashi Sport heeft scholen in Breda-Centrum, Heusdenhout, Boeimeer, Teteringen en Oosterhout.

 

 

Persoonlijke noot van meester Rinus


Deze hoge graad heb ik alleen kunnen behalen door de medewerking van vele zeer hoog gegradueerde collega’s en vrienden. Speciaal te vermelden is dat judovriend Ruud Oostlander met mij het traject is ingegaan om beiden naar deze hogere promotie toe te werken. Door het feit dat Ruud niet voldoende punten zou kunnen binnenhalen (hij is o.a. geen judoleraar, maar is beter dan de gemiddelde judoleraar in Nederland!) om toegelaten te worden tot het praktische examen, werd zijn aanvraag en zijn theoretische werkstuk niet verder in behandeling genomen en beoordeeld. Deze tegenvaller weerhield hem niet om mij te blijven ondersteunen en door te trainen. Deze promotie/band is natuurlijk ook gedeeltelijk van hem! We hopen dat in de nabije toekomst het reglement transparanter/duidelijker wordt en mogelijkheden biedt voor judoka’s die geen judoleraar zijn, maar wel een zeer hoog technisch judoniveau hebben. De volgende uitdaging is een leerling op dit hoge niveau te brengen.

Voor de geïnteresseerden: Er zijn een 7-tal filmpjes op youtube te zien. Google Rinus Bliemer 6e dan examen.Het theoretische werkstuk “Het belang en beoefenen van Kata” is inmiddels in boekvorm verkrijgbaar

 

Hapje eten met alle betrokkenen 

 

sitemap

  |  

sponsoren

  |  

sitemap

  |  

sponsoren

  |  

U bent hier:  >> Organisatie  >> Archief  >> 24 november Rinus Bliemer 6e Dan