Wedstijdvormen

De “SHIAI”, wedstrijden of competitie

In Judo spreekt men over “Kata”, “Randori” en “Shiai”. “Kata” is het leren en herhalen van technieken welke vastliggen. “Randori” is een oefenwedstrijd, waar men het geleerde probeert toe te passen zonder dat er iemand kan winnen of verliezen. “Shiai” is de echte wedstrijd of ook wel competitie genoemd. De “Shiai” voert tegenwoordig de boventoon in het hedendaagse mondiale Judo. Sinds jaren worden er ook in "Kata" kampioenschappen gehouden. Men kan zelfs wereldkampioen van een bepaalde "Judo-no-Kata" worden.
Het is echter nooit de bedoeling geweest van de Japanse grondlegger Prof. Jigoro Kano dat de wedstrijden zo belangrijk zouden worden. Prof. Jigoro Kano vond het verbeteren van geest en lichaam èn een beter persoon worden veel belangrijker. Judo is de grootste en meest beoefende vechtsport ter wereld. Dit is mede gekomen, doordat het sinds 1964 een Olympische sport geworden is. Voordat men aan de “Shiai” kan beginnen zal men eerst de basis, worpen en grondtechnieken welke in “Randori” toegepast mogen worden, door middel van “Kata” moeten leren. De “Shiai” is een derde van het Judo. Eigenlijk is de “Shiai” een test om te meten of men het geleerde ook kan toepassen op het scherpst van de snede. Een test voor je zelf! Waar sta ik, hoe ver ben ik?

Judo op niveau is vaak keihard, er kan er maar één winnen. Uiteindelijk leert men het meeste van de verloren wedstrijden, dan word men op de zwakke punten gewezen. De Judofilosofie mag als sporter niet vergeten worden, want dat blijft nu eenmaal de basis voor alle aspecten van het Judo. De Japanner en ex-wereldkampioen Kashiwazaki zei een keer dat je maar voor één dag kampioen bent, zelfs als wereldkampioen. Judo is vooral karaktervorming en daarbij mag je respect, bescheidenheid, vriendschap, loyaliteit en behulpzaamheid nooit vergeten. Judo laat je met beide benen op de grond staan, het sterkt lichaam en geest en geeft je een dieper inzicht in de geheimen van het leven. Judo is een levensweg!

 

sitemap

  |  

sponsoren

  |  

sitemap

  |  

sponsoren

  |  

U bent hier:  >> Wedstrijdjudo  >> Wedstijdvormen